Upp till bevis

Två timmar kvar innan VSK möter Edsbyn. Den första av tre matcher mot svårt motstånd. Först Edsbyn, sen Villa på lördag och sen Hammarby nästa fredag. VSK behöver poäng för att klara en placering bland de topp fyra.

Det blev storstryk uppe i Edsbyn. Nu är det upp till bevis. Vi har fått höra om lagt "inte kommit upp i nivå", inte spelat som laget kan. Som jag ser det har det varit tveksamheter både i försvar och anfall. Högt tempo och full fart framåt i 30 minuter räcker inte om man samtidigt blottar sig bakåt och orken mattas av.

VSK kan, jag upprepar, VSK kan spela lysande anfallsbandy, men laget är också tämligen lättläst för motståndarna: anfall längs kanterna och inspel mot mål. Variationen uteblir allt som oftast. Visst levererar Jansson, Simon Folkesson, Hompa och några till briljanta frispelningar centralt, men de kunde vara fler. Framför allt behövs större variation mellan kort och långt spel.

Simon Jansson försöker bryta igenom i mitten mot Tillberga.

Jag är rädd för att Edsbyn visar hur sådan variationsrik bandy ska spelas ikväll. VSK:s backlinje har ibland överraskats av lyft och flippar. Om alla i backlinjen var lika skridskoskickliga och placeringssäkra som Stefan Edberg så vore det inte så farligt. Men det är de inte.

Jag vill påstå att Edberg har varit en av VSK:s genomgående bäste spelare den här säsongen. Kollegan på högerbacken, Putte Sjöström, tycks inte vara i form. När lyckades han med en uppåkning senast? När dunkade han in en hörna? Senast fick han stå över, magsjuka, och junioren Rasmus Sjöström vikarierade än en gång förträffligt.

Vi får se vad Micke Carlsson hittar på ikväll. Jag gissar att det blir många utläggningar om vikten av en tajt defensiv. Klarar VSK av den kan det gå hur bra som helst framåt. Simon Jansson är ju på G, liksom Simon Folkesson, Hompa och Landström. Kan bli riktigt kul!

Jag måste till sist visa en bild jag fick från Uffe Carlsson, som var juniormålvakt när det här VSK-gänget förevigades i något som ser ut som ett klubbrum.

VSK taktiksnackar, tidigt 1950-tal.

Tiden är tidigt 1950-talet. Läderjackorna är gröna och på bordet ligger kuber, ordnade som spelare i lag: målvakt, två backar, tre halvbackar och fem i kedjan. Gunnar "Gucko" Jansson sträcker sig över bordet för att starta en åkning med sin kub på högeryttern.

Spelarna bakom bordet är från vänster: Gösta "Brajen" Andersson, okänd skymd, Henry Olsson, Erik "Kirre" Eklund, Åke "Kraxen" Magnusson, Erik "Floda" Flodin, Arne "Flajden" Lundberg och Henry Engström. Sittande från vänster: Lasse Pettersson, Ture "Lill-Vallo" Andersson, Gucko, och Pontus "Pottan" Widén.