Är jag en gammaldags stofil?

Bandyderby i morgon kväll. Fredag. VSK mot Tillberga. Förra årets match vid samma tid bjöd på en av den lokala bandyns största sensationer: lillebror Tillberga vann med 3-2 inför 3 500 åskådare. Jag kommer aldrig att glömma det.

VSK tog revansch på annandagen, men förlusten i början av december visade hur skakigt VSK var till och från under förra säsongen. Fredagens match kan knappast bli en upprepning, VSK är alldeles för bra i år, Tillberga på tok för dåligt. med en tunn spelartrupp, där gamla veteraner får hoppa in för att fylla ut luckorna, och med en skakig ekonomi som står under uppsikt av Bandyförbundet.

Derbyt kan bara sluta på ett sätt. Eller...?

Nu över till det där med frågan om jag är en stofil som inte förstår mig på hur bandyn tänker för att locka folk. Bandyn behöver tänka nytt, publiksiffrorna är inget att skryta med trots att elitserien håller hög klass, några lag undantagna.

Premiärmatchen på Rocklunda den 2 december 1956. Landslaget vann med 3-1 över Västmanland.

Titta på bilden här ovan, det är en bild jag haft länge i min samling. Jag vet inte vem som tog den. Det kan vara en bild från VLT, troligen är det väl det. Bilden är mer än sextio år gammal, från 1956 när Rocklunda invigdes. Världens första konstfrysta bandyis.

Jag såg öppningsmatchen, jag har sett bandy regelbundet sedan dess, i mer än sextio år alltså. Jag borde ha mandat att tycka till. Alltså. Till saken.

Jag förstår inte hur VSK kan tillåta att matchspeakern får konkurrens av en andra inofficiell speaker. Det stör mig inte när denne andre speaker pratar och intervjuar före och efter match och i pausen. Det är bra, det är utmärkt, så länge han håller sig inom tidsramarna och inte tvingar den ordinarie matchspeakern att gå in och störa spelet när matchen dragit igång för att hinna med de reklambudskap som måste ut i högtalarsystemet.

En sådan folklig extraspeaker är alltså helt OK så länge snacket sker utanför spelet.

Men jag tycker INTE det är OK när denne speaker plötsligt lägger sig i händelserna på isen och ropar till exempel "Andreas Bergwall!!" när målvakten gjort en bra räddning eller "Ted Bergström!!" när Ted gjort mål. Om det nu var Ted som gjorde målet. Den ordinarie matchspeakern kommer ju litet senare med det officiella kungörandet efter besked från domaren.

Så har det alltid varit och så tycker jag det ska förbli. Ingen annan än speakern ska lägga sig i spelet , och ingen ska tala om för mig att Bergwall gjort en snygg räddning. Sluta, snälla.

Vad tycker ni? Är det jag som inte är med min tid? Är jag för insnöad på hur det varit? Inser jag inte att bandyn måste förnyas?

Säg gärna vad ni tycker när vi ses i ABB Arena i morgon kväll. Men knuffa inte på mig för då ramlar jag omkull.

Gamla bandystofiler har ibland svårt med balansen.

För övrigt vill jag se ett bättre hörnskytte från VSK. När smällde Putte Sjöström in en hörna senast? Pröva gärna en variant igen, förresten. Ni har ju några på lager har jag sett. Jag låter mig gärna överraskas. Bandy, det är fint det.

Storpubliken fick uppleva bandyhistoria förra året.