Tråkigt? Nej, tät och bra bandy när VSK vann

Bandy kan spelas på olika sätt. I kväll bjöd VSK och Villa på en tät och defensivt koncentrerad match, utan glänsande skönspel men med spänning och, inte minst, med engagerade spelare.

VSK vann rättvist, det säger jag inte bara för att jag är grönvit i själen utan för att VSK var det bättre laget sett till matchen som helhet, 14-4 i hörnor säger en hel del.

Annars var det Villa som började med mycket boll, VSK backade hem och tjurrusade inte som brukligt. Bergwall räddade ett friläge från Felix Pehrsson, annars hade Villa knappt en chans. VSK hade desto fler, när laget flyttade upp spelet efter den första kvarten.

Men det stod 0-0 i halvlek. Ovanligt för två så offensiva lag.

Simon Folkesson till attack. Foto: Maxim Thoré.

Efter paus tryckte VSK på, med tungt kantspel och med ständiga utmaningar även centralt av Simon Jansson - och av Robin Folkesson som måste ha gjort sin bästa match i den grönvita tröjan. Tung, stark, elak.

Robin Folkesson gjorde sin bästa mach i Grönvitt.
Robin Folkesson gjorde sin bästa mach i Grönvitt. Foto: Anders Lif.

Villa tog ledningen, men VSK kvitterade på en patenterad uppåkning, nu från vänsterkanten, av Mikael Olsson och tog ledningen när Ted Bergström påpassligt knackade in ett inspel från vänster.

När sedan Stefan Edberg äntligen fick träff på en högerhörna trodde vi nog att matchen var avgjord, men det blev nervdaller på slutet när Villa reducerade och satsade allt på en kvittering. Man väntade nästan att tränaren Johan Sixtensson skulle hoppa in själv för att driva på.

VSK red ut stormen och gjorde exakt det som krävdes för att döda matchen. Inga onödiga offensiva utflykter, tätt, tätt bakåt. Koncentrerat. Uppoffrande. Det var länge sedan jag såg VSK kriga på det här sättet.

Typiskt uppoffrande försvarsspel. Jacob Bucht och Patrik Sjöström täcker skottet från Jesper Eriksson. Foto: Anders Lif.

Rasmus Sjöström var säkerheten själv som högerback och fick, något oväntat, priset som VSK:s bäste spelare. Kul för Rasmus som visade stort självförtroende.

Bergwall gjorde en kanonmatch i det tysta bakom backlinjen. Mittfält och anfall hade tydliga order att aldrig sluta tänka på defensiven.

Bra så.

På fredag blir det mera av champagnegalopp, i säsongens första derby mot Tillberga. Jag ser redan fram mot det.

P.S. Som ni ser har jag fått bilder från Maxim Thoré idag också. De är hur bra som helst. Jag tar mig friheten att på publicera ett par till. Håll till godo:

_DSC4281_preview[1]
Jubel efter Mikael Olssons kvittering. Foto: Maxim Thoré.
Villas duktige målvakt Jon Karlsson deppar. Foto: Maxim Thoré.