Bandyhalvåret har börjat

Jag trodde vi skulle var fler än drygt 1 300 som kom till ABB Arena denna regniga kväll i sena oktober för att se VSK vinna över SM-finalisterna Bollnäs med 4-2 i en ryckig men bitvis underhållande match.

Kanske skrämdes några av VSK:s slätstrukna insats i World Cup, som jag inte förmått mig att skriva om. Två tunga pjäser saknades ju i Sandviken: Mikael Olsson och Simon Folkesson och dessutom spelade Simon Jansson med skadad hand. Det kanske han inte skulle ha gjort för han kunde inte spela i kväll.

Simon Folkesson kom inte heller till spel, förvånande nog. Jag trodde han var fit for fight, men axeln spökar tydligen fortfarande.

Återigen var alltså två tunga pjäser borta, men Mikael Olsson spelade och Jacob Bucht vikarierade än en gång på högerhalven. Nu var han bättre än i Sandviken, där han mest vände hem. I kväll var han säker defensivt och slet uppoffrande offensivt.

Per Hellmyrs kläms mellan grönvita sköldar (Stefan Edberg och Robin Folkesson).

Ted Bergström gjorde två mål. Bra. Att det var andra som förarbetade gör inte saken sämre. Kul att Ted gör mål igen.

Matchens snyggaste prestation var Tobias Holmbergs uppåkning med distansskott när han rättvist kvitterade till 1-1. VSK:s uppryckning, med snabbare och mer energiskt spel, kom sedan Micke Carlsson tagit ännu en av sina patenterade tidiga time-outer.

Kvitteringen följdes av 2-1 på en högerhörna, där Stefan Edberg bytte plats med Patrik Sjöström och lurade Bollnäsruset. Efter det kom hälsingarna aldrig ikapp. Även om de var bra nära när Christian Mickelsson reducerade till 2-3 på ett av de lyft från Per Hellmyrs som emellanåt ställde till stora problem för den grönvita backlinjen (som man kan lyfta sig bakom litet oroväckande enkelt ibland).

Mickelsson gjorde även 1-0 för Bollnäs och hade en boll inne till 2-0, som kunde ha gett matchen ett annat utseende om målet godkänts. Faktum är att den ansvariga linjedomaren signalerade för mål, liksom huvuddomaren Christoffer Aidesjö. Han ändrade sig efter våldsamma protester från VSK-arna som menade att Oskar Olsson stått offside och skymt Andreas Bergwall när Mickelsson sköt.

Så var det. Mina bilder från matchen visar det. Domslutet blev rätt, men tveksamheten i domartrions agerande satte sin prägel på matchen. Ett tag tycktes Aidesjö tappa kontrollen över matchen men redde upp det till slut, några grinigheter till trots.

Oskar Olsson står offside och skymmer Andreas Bergwall när Christian Mickelsson skjuter.

Andra halvlek blev sönderryckt av utvisningar och de grönvita får ta till sig det initiativrika spelet under första halvlekens andra del. Mer sådant och säsongen kan bli bra.

Vi ska inte glömma att Bollnäs har ett sämre lag i år, men att hälsingarna ändå spelade jämnt mot Mesta Mästarna. Matchen  stod och vägde på slutet innan Martin Landström utnyttjade ett misstag i Bollnäsförsvaret och gav Ted Bergström öppet mål till avgörande 4-2.

Kul med bandy igen, kul med vinst.

Och roligt att se att VSK kan plocka fram den där härliga energin igen, när det behövs. Mer sånt, tack. Jag vet att det är jobbigt, jag vet att det slitet på kroppen men det just det vi vill se.

Nästa tvåpoängare: hemma mot Kalix på fredag.