Allvaret närmar sig

Nu, gott folk, är det bara drygt en vecka kvar tills slutspelet börjar i bandyn. VSK vann i kväll mot Hammarby med 4-2 och avancerade till femte plats. Men det är bara två matcher kvar och fjärdpeplatsen är i praktiken utom räckhåll. VSK får finna sig i att bli ett av de "valda" lagen i kvartsfinalen och får spela en eventuell avgörande match på bortais.

Även om kvällens match inte var avgörande för tabellen, så var den viktig på andra sätt. Det är alltid prestige i botten när de två grönvita lagen möts.

Patrik Sjöström kramas oim efter ja dunkat in 3-1 på straff.
Patrik Sjöström kramas om efter att ha dunkat in 3-1 på straff.

 

I kväll var VSK det bättre laget. Hammarby skapade knappt en målchans utöver Adam Gilljams ledningsmål i första halvlek. VSK jobbade utmärkt defensivt och höll hela tiden Hammarby på avstånd med väl avvägda lyft. De grönvita vände till 2-1 på ett par minuter efter en klockren timeout av Michael Carlsson. Ted Bergström kvitterade på ett lyft från Simon Folkesson; ledningsmålet gjorde Mikael Olsson, framspelad av Emil Juhlén som blir bättre och bättre.

I andra halvlek satte comebackande Putte Sjöström en straff hur säkert som helst och Simon Jansson punkterade matchen med 4-1 efter samspel med Ted Bergström.

VSK glänste inte, men spelade tätt och kompetent utan större svackor. Sjöström tillförde backlinjen sin tyngd, och The Two Simons var på spelhumör. Jonas Nilsson saknades (allergiinfektion), liksom Janne Rintala (ljumskskadad under VM). Jesper Norrman hämtades hem från Västanfors än en gång, utan att göra mycket väsen av sig.

Summa summarum: lovande spel, två matcher kvar (Sirius borta, Sandviken hemma), sedan smäller det.

Jag avslutar med en bild jag aldrig sett förut.

VSK, klädda i reservställ, mot Hammarby på Stadion 1949. Bildkälla: Wäinö Kaarto.
VSK, klädda i reservställ, mot Hammarby på Stadion 1949. Bildkälla: Wäinö Kaarto.

 

Wäinö Kaarto lade ut den på Facebook inför matchen i dag, och jag tar mig friheten att publicera den här på bloggen. Det är en bild från en match på Stockholms stadion 1949 mellan Hammarby och VSK. Jag har aldrig tidigare sett en bild på VSK:s dåtida reservställ: vita tröjor med (förmodar jag) gröna revärer och bokstäver. Vem VSK:aren är vet jag inte. Enligt historieböckerna vann VSK med 4-1, men kom till slut bara trea i division 1 södra. Hammarby åkte ur. Tack Wäinö för bilden!

 

 

2 reaktioner på ”Allvaret närmar sig

 1. Wäinö Kaarto

  Det blev lite spännande mot slutet ikväll. Såsom det ofta blir när ett lag som ligger under med ett par, tre mål sätter allt på spel för att komma ifatt.
  VSK hanterade även detta chansspel med bravur. Grönvitt är på G. Det kan nog bli som du skriver Anders Lif att det blir Bollnäs vi får möta i kvarten.
  Ingen lätt uppgift, men heller inte omöjlig. I slutspel kan mycket oväntat hända och det går aldrig att räkna bort Grönvitt.

  Saknar dina fina bandykrönikor och intervjuer i VLT från förr i världen Anders Lif.
  Det känns sorgligt att inte ens klacken hade fanor eller banderoller ikväll. Den var dessutom långtifrån fulltalig.
  Finns det för mycket som konkurrerar en fredagkväll månntro?
  Jag är helt övertygad om att en starkare, mer inlevelsefull och kvalitativ bevakning av bandyn i Västerås via VLT skulle bättra på de rätt medelmåttiga publiksiffrorna...

 2. anderslif

  Matchen på Stadion spelades den 16 januari 1949 inför 8 708 åskådare! Det var publikrekord för Hammarby under många år. Hammarby pressade på för en kvittering med en kvart kvar, då gjorde Lill-Vallo 3-1 (han svarade också för 1-0) i misstänkt offsideposition. Serrander avslutade med 4-1 i sista minuten. Pontus Widén gjorde 2-1.

Kommentarer inaktiverade.