Bandyn är värd ett bättre VM

VM i bandy spelas i Sandviken. Jag hade inte tänkt skriva något. Det pinsamma evenemanget skulle må bäst av att sova i ro.

Men i går gick det för långt. Nu måste Internationella bandyförbundet ta sig i kragen eller eller vrida om slipsen eller vad man nu ska säga.

Detta är parodi. Detta är inte sport.

I min värld, jag tror i allas värld, är en kvartsfinal något som man kvalificerar sig till. Att komma till kvartsfinal i VM borde vara något stort. Inte i bandy. Här krävs inga kvalifikationer. Här får man spela kvartsfinal även om man kommer sist bland de fyra lagen i B-gruppen.

Tyskland kom sist efter att fått kopiöst med stryk av lag som Vitryssland, Norge och USA. Tyskland, med en sextioåring i laget (!), fick ändå spela kvartsfinal. Mot ettan i A-gruppen av alla lag. Mot Sverige.

16422384_1225538350863059_2396354824918910646_o
Christoffer Edlund gör ett av Sveriges 34 mål mot Tyskland. Läktarna är inte direkt fullsatta. Foto: Roman Abramovskij.

Sverige gjorde 34 mål och kunde ha gjort 78 om det krävts. Jag ville inte se eländet. Jag förstår inte hur bandybasarna tänker. Förmodligen vill de "sprida sporten" och få andra länder intresserade. Men ett VM är inte till för amatörmässiga PR-försök. Ett VM är till för de bästa lagen.

Låt ettan, tvåan och trean i grupp A gå direkt till semifinal, i det här fallet Sverige, Ryssland och Finland. Låt fyran kvalspela i en egen kvartsfinal mot ettan i grupp B, i år Norge. Skippa de andra parodiska matcherna. Det är inte bandy, det är lyteskomik. Sporten som vi älskar är värd ett bättre öde.

Sen kan man också beklaga det usla publikintresset i Sandviken, de fullständigt hutlösa biljettpriserna och de undermåliga reklamen kring evenemanget. Det är så långt från folkfest man kan komma.

Finalen mellan Sverige och Ryssland på söndag kan möjligen rädda något av äran. Sverige slår förstås Norge i morgon och Finland lär inte ha en chans mot Ryssland (även om man nog ska varna litet för Määttä, Altonen och de andra blåvita).

Sverige har ett bra lag. Matchen mot Ryssland i gruppspelet bjöd på flera snygga kombinationer. Jag har aldrig sett Johan Löfstedt så bra, men jag har å andra sidan inte sett honom så många gånger.

Ett frågetecken för försvaret. Ryssarna gick som vanligt inte för full maskin i gruppspelet och Sverige ska inte dra för höga växlar på segern med 10-5, eller vad det nu blev. Det blir en helt annan match på söndag.

Ändå går tipsen i blågul favör. Rysk bandy är inne i en kris och nedgångsfas, svensk bandy är bättre än på länge.

Men, som sagt, turneringen är värd ett bättre öde.

Bilden till det här inlägget är tagen av min gode vän Roman Abramovskij från Archangelsk, som sällan missar en internationell turnering. Inte ens om den arrangeras av Kalle Anka.

En reaktion på ”Bandyn är värd ett bättre VM

1. Wäinö Kaarto

Kan bara instämma i precis allt du skriver om denna turnering!
    Det är inte ett VM i normal mening. Vare sig sportsligt eller publikmässigt. En katastrof helt enkelt. Vilken förutspåddes av många bandyentusiaster redan när Sandviken tillkännagavs som spelort.

Hoppas att det blir en ändring till nästa gång. Turneringen kan dessutom hållas vartannat år tycker jag.

Trevlig helg med förhoppningen om en fin bandyunderhållning på söndag.
    Med vänlig hälsning, Wäinö