Hur mycket däng hade VSK fått utan Bergwall?

Man ska inte ha rubriker med frågetecken, fick jag lära mig när jag var ung journalist. Vi ska inte fråga, vi ska ge svaren.

OK, Bollnäs hade vunnit över VSK med tre, fyra mål om inte Andreas Bergwall hade gjort en så osannolikt bra insats i målet. Han räddade en straff och ett friläge från Patrik Nilsson, han räddade hörnor. han räddade... ja, han räddade allt som kom i hans väg utom en försmädlig skottretur som hamnade framför Christian Mickelssons klubba när det var sju minuter kvar. Att det sedan blev 2-0 i första övertidsminuten spelade mindre roll. Matchen var avgjord.

Andreas Bergwall, bättre än någonsin?
Andreas Bergwall, bättre än någonsin? (Bilden från SM-finalen förra året).

 

Bollnäs vann hur rättvist som helst. VSK:s anfallsspel körde obevekligt fast denna kväll. En chans i en tilltrasslad situation i första, ett friläge för Jonas Nilsson i andra (som han borde gjort mål på), annars ingenting. Förutom hörnor, som alla skyfflades utanför precis som i hemmamatchen mot Bollnäs när VSK hade spelet men förlorade ändå. I kväll hade VSK inte spelet. Inte alls, och mysteriet med detta varannandagslag fortsätter. Det duger inte att skylla på dålig is eller på att Stefan Edberg tvingades stå över i sista stund. I kväll kom man inte ens fram på kanterna, än mindre i mitten.

Det var tur att jag av olika orsaker måste ställa in min tilltänkta roadtrip upp till bandyns Hälsingland. Det var illa nog att se den streamade sändningen vid middagsbordet denna fredagskväll.

Hustrun tvingas stå ut med det mesta.

En sak till. Har ni funderat på hockeybilden i förra bloggen? Där finns en spelare i VIK som inte hörde hemma där. Känner ni inte igen bandylegendaren Gunnar "Gucko" Jansson som står i mörk keps nedhukad till vänster om målvakten.

Vad hade han där att göra? Spelade Gucko ishockey? I VIK av alla lag!

VIK:s hockeylag på 1950-talet. Vem är katten bland hermelinerna?
VIK:s hockeylag på 1950-talet. Vem är katten bland hermelinerna?