Svaret på gåtan

Häromdan lade jag ut den här bilden. En VSK-are utan mössa anfaller mot en ung målvakt i ett okänt lag. Vad var nu detta?

Den mystiska bilden.

Här kommer svaret. Anfallaren med klubban i hösta hugg är, som flera gissat på Facebook, den utomordentligt bollskicklige Lasse Pettersson, landslagsman i bandy, ishockey och fotboll. Jo, det stämmer, det var han. Lasse beskrivs som en av de allra största inom bandyn i Västerås. Tyvärr fick jag aldrig se honom. Lasse började spela bandy i VSK redan som 13-åring, det var 1938. Han blev bofast i A-laget 1946 och svensk mästare 1950.

Men bilden då? Jo, lugn, bara lugn. Den togs i det begynnande eftermiddagsmörkret en lördag i början av 1955 på Arosvallens B-plan bakom huvudläktaren. VSK var inne i en svår nedgångsperiod. Laget hade inte föryngrats, många andra faktorer hade spelat in, och de grönvita hade säsongen innan degraderats till division två för första gången i lagets stolta historia.

Och nu, denna mörka lördagseftermiddag på usel is, fick laget möta en nykomling i tvåan som satsade på bandy med unga spelare: kvartersgänget Franke! Det är sant, jag lovar. Lilla Franke mötte stora VSK i seriespel. I målet stod den 19-årige Uffe Carlsson, som spelat i VSK säsongen innan, utan att kunna konkurrera ut Henry Engström. Nu spelade Uffe i Franke tillsammans med bland andra gamle VSK-aren  "Kraxen" Magnusson. Uffe gjorde en stormatch enligt VLT:s utsände, men kunde till slut inte hindra VSK från att vinna med 4-0.  Henry Ohlsson gjorde tre mål, Gucko Jansson ett, men Lasse Pettersson beskrevs som bäst av alla i issörjan.

Uffe Carlsson stod i mål i VSK, Franke och Svartådalen innan han blev bandydomare och dömde två finaler.

Det var åtta lag i serien och man spelade en enkelserie på sju matcher. VSK vann sex av sju matcher men gick ändå inte till kval till division ett. Nej, det var ett lag som vann alla sina sju matcher och som också slog VSK med 5-3, inför 2 391 åskådare på Arosvallen.

Arosvallen?? Ja, laget som vann alla matcher och som slog VSK i tvåan var VIK! Västerås IK, med flera klubb- och skridskosäkra hockeyspelare i laget, bland dem "Kanka" Ohlsson. Detta är något som dolts djupt nere i minnena och annalerna hos Mesta Mästarna, detta att få däng av VIK i bandy.

VIK klarade inte kvalet, det är en annan historia. Men VSK fick spela en säsong till i tvåan, en säsong som jag hoppas återkomma till.

Men först en bildgåta till. Här ser ni ett foto av VIK:s hockeylag nån gång på femtiotalet.

VIK:s hockeylag på 1950-talet. Vem är katten bland hermelinerna?

Kanka står överst till vänster. Men i gänget har det smugit sig in i en katt bland hermelinerna. Kan ni se vem jag tänker på?