Försvar är bästa anfall

Anfall är bästa försvar, brukar man säga. I dag var det tvärtom för VSK. Försvar var bästa anfall. Jag kan inte minnas när jag såg de grönvita göra en så gedigen försvarsinsats som i dag. Alla jobbade för varandra, alla jagade hem, alla ville göra livet surt för de blåklädda från Vänersborg.

Sjuårige dottersonen, som har en fransk pappa, hejade i milt oförstånd på vänersborgarna under en match för ett par år sedan. Han tyckte väl att Allez les Bleus lät bra. I dag visste han att det var de grönvita som gällde. Simon Jansson allra mest, Simon har blivit hans favorit.

VSK:s utmärkta försvarsspel tvingade Sergej Lomanov och de andra till solokörningar, och när de tappade boll vände VSK till anfall på ett synnerligen effektivt sätt. Ibland satt vi där bara och gapade, hänförda över de snabba kombinationerna, de öppnande passningarna och strömmen av vackra mål.

En typisk situation: Sergej Lomanov omgiven av fem VSK-are.

VSK vann alltså, som ni vet, med 9-3 och alla nio målen, alla nio, var spelmål av yppersta klass. Anders Bruun kostade på sig att missa två straffar för att inte bryta spelmålstrenden.

Patrik Sjöström kunde inte skjuta någon straff, av den enkla anledningen att han inte var med. Den onda fot, som tvingade honom av isen i Edsbyn, är inte alls bra och det lär bli sjukhusbesök i veckan som kommer. Ersättaren, junioren Rasmus Sjöström, skötte sig med den äran även om han började skakigt med ett felpass som hade kunnat ge Vänersborg ledningen med 2-0. Stolpen stod i vägen för Mikko Lukkarila, som annars hade blivit tvåmålsskytt. Efter den chansen var det roliga slut för Vänersborg. VSK gjorde mål på mål, det ena vackrare än det andra. Om man ska välja ut ett av dem, det är svårt, så får det bli Tobias Holmbergs smörpass fram till Jonas Nilssons 4-1 i den 39:e minuten.

Tobias Holmberg slår sin magiska passning till Jonas Nilsson.

Mesta Mästarna var bra i dag, kort sagt. På alla positioner. Roligt också för Janne Rintala att äntligen få spela igen. Han tackade med två målgivande passningar.

Sergej Lomanov kom ingenstans, han var mer än lovligt spak i sitt agerande. Hans landsman Nikita Ivanov bjöd till desto mer med sin krumma åkning, utan att för den skull åstadkomma några större farligheter.

"Västerås spelade smart, försvarade sig ramstarkt och utnyttjade varje tillfälle till omställning på ett närmast kliniskt sätt", sa Vänersborgs tränare Anders Uhlin till TT/ELA:S utsände Toni Andersson, en gång sportreporter på VLT.

I en haltande serie, där VSK och Kalix har en match till godo, avancerade VSK förbi Vänersborg till sjätte plats och har fyra poäng ner till Vetlanda närmast under slutspelsstrecket.  På onsdag blir det en svår bortamatch mot Villa Lidköping, sedan Gripen hemma på fredag. Det kan nog bli några poäng till before the fat Lady sings.