En klassisker i en svängig elitserie

Inför det förra derbyt mellan VSK och Tillberga skrev jag mycket om Rinat Shamsutov och hans äventyr i den svenska och ryska bandyvärlden. Det kan inte hjälpas, men det blir en del om honom nu också.

Dan före dopparedan slog nyheten ner som en mindre bomb: Rinat Shamsutov, 43, lämnar Tillberga med omedelbar verkan för att i stället spela med storsatsande AIK, redan i morgon på annandagen.

Rinat Shamsutov har spelat sin sista match i Tillberga och i Västerås.
Rinat Shamsutov har spelat sin sista match i Tillberga och i Västerås.

 

Innerst inne var det ingen riktig överraskning. Shamsutov har varit för dyr för Tillberga, även om hans månadslön varit tämligen blygsam om man jämför med hockeyspelarna. Han har tjänat en bra bit under 50 000 kr i månaden, men utöver det har klubben förstås fått betala sociala avgifter och uppgörelsen med AIK frigör väl runt en halv miljon, i runda slängar på årsbasis, för Tillberga. Rinat Shamsutov må vara världsmästare och rysk mästare många gånger om, men han var med sin ålder ingen framtidsman för Tillberga.

Vad får då AIK sina pengar ifrån? Klubben som vill upp i elitserien inom två år har redan värvat Johan Willes (som hette Östblom när han spelade i VSK) och målvakten Martin Falk. Svaret heter Marco Engblom, vd i det egna bolaget Fortaxa Security, landets kanske största bandysponsor. Engblom har sedan tidigare flera storspelare på sin lönelista, bland dem Daniel Mossberg och Christoffer Edlund. Spelarna är anställda i Fortaxa men får fria händer och fötter att spela bandy.

Marco Engblom är stockholmare och har även Bajenspelaren Adam Giljam anställd. Nu tycks det som om han vänder blicken från Hammarby mot AIK och ser en resa mot elitserien framför sig. Med Rinat Shamsutov som affischnamn. Kontraktet är på minst två säsonger.

Nog om detta.

Innan jag går in på morgondagens derby måste jag kommentera en annan av veckans nyheter. Stefan Karlsson i Vänersborg har gjort Jonas Claesson från Vetlanda sällskap i säsongens petade tränares klubb. Vänersborg har inte levt upp till förväntningarna hittills, med alla sina dyra ryska importer och Stefan Karlsson har fått skulden. Med rätta eller inte har jag ingen aning om. Jag vet bara att det som vanligt är lättare att byta ut en tränare än ett helt lag.

Stefan Karlsson låter fjärdedomaren veta vad han tycker under en av kvartsfinalerna mot VSK i våras.
Stefan Karlsson låter fjärdedomaren veta vad han tycker under en av kvartsfinalerna mot VSK i våras.

 

Stefan Karlsson kan sina saker, men hans hårdhänta ledarstil gillas inte av alla. Han var tuff på bandyplanen också. Som den där gången i Chabarovsk 1981 när han som libero ledde det svenska laget mot den första VM-segern på rysk is. Karlsson lyckades gång efter annan styra undan Sergej Lomanov som då var världens bästa spelare och som är pappa till den Sergej Lomanov som får fortsätta att spela i Vänerborg utan Stefan Karlsson som styrande ledare.

VSK har spelat nere i Vetlanda också, utan att jag kommenterat det här på bloggen. Jag har inte hunnit. Boksläpp och jul har kommit emellan. Jag såg matchen på streamad teve, och kan konstatera att VSK hade vunnit om bara någon enstaka boll hade trillat in på alla chanserna i första halvlek. Men bollarna trillade inte in och när Vetlanda tog ledningen kunde laget smart spela på kontringar, mot ett VSK som envist körde fast i ett mönster som vi tyvärr sett för mycket av hittills under säsongen. Jag saknade än en gång de snabba omställningarna, de vägvinnande passningarna i djupet och framför allt de alltid hotande lyften. Återgå till det spel ni visade mot Edsbyn, snälla Grönvitt!

Simon Jansson omfamnades av Kim Barklund i förra matchen. I morgon är VSK ute efter revansch.
Simon Jansson omfamnades av Kim Barklund i förra matchen. I morgon är VSK ute efter revansch.

 

Jag tror det blir mer energi i morgon, inför storpubliken i ABB  Arena. Jag inte bara tror. Jag vet att det blir annorlunda. Jag tror att Janne Rintala kommer in i laget igen, men jag vet inte i stället för vem. Jacob Bucht har varit både lysande och anonym. Kanske han ska gå högerhalv, kanske ska Simon Folkesson vila sig i form? Vad vet jag.

Janne Rintalas stora stund: han har just avgjort SM-finalen mot Sandviken 2015.
Janne Rintalas stora stund: han har just avgjort SM-finalen mot Sandviken 2015.

 

Klockan 15 smäller det i morgon. Det blir femtusen i hallen. Minst. Det är inte var dag ett idrottsevenemang lockar den publiken här i stan.

Bandy, det är fint det.

Apropå annandagsbandy, förresten. Man brukar säga att bandyn började på annandagen förr i tiden. Det är bara delvis sant. Innan isarna började konstfrysas mot slutet av 1950-talet inleddes seriespelet ofta i januari. Den första annandagspremiären var 1957, den sista 1963.

Derbymatcher på annandagen är ett senare påfund, och ett lyckat påfund. Vem vill missa en sådan match?

P.S Jag fick just höra att Tillberga låter 14-årige Kasper Sandgren debutera! Han ska i alla fall få sitta på bänken som junioravbytare. Det skiljer nästan 30 år mellan Kasper och Rinat Shamsutov...