Ingen Jonas Claesson i ABB Arena ikväll

Jag hade hoppats få träffa Jonas Claesson ikväll, när hans Vetlanda kommer på besök för nystarten av elitserien efter landslagsuppehållet.

Men Jonas Claesson hoppade av tränarjobbet för nån dag sen. Han har ingen energi längre, säger han till Vetlandaposten. Bandy tar mer än den ger. En bidragande orsak är förstås att Vetlanda har haft en knackig inledning på säsongen. Nionde plats, elva poäng. Tre efter VSK som också haft en småknackig inledning. Det har talats om en del gny i spelartruppen där nere i Småland. Nu slutar alltså Jonas Claesson.

Han kom inte tillbaka till Rocklunda, där hans aktiva tid som bandyspelare slutade i mars 2002, när hans dåvarande lag Hammarby slogs ut av VSK i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Då lade Jonas Claesson av efter femton år i den allsvenska hetluften. Det hade börjat i januari 1987 på Tjustkulle i Vetlanda. Jonas Claesson hade nyss fyllt sexton år och värvats från Sävsjö till Vetlanda. Femton minuter in i matchen mot Örebro fick han kliva in på isen för första gången. Han fick order att gå upp på topp, åkte bort mot högerkanten, skar snett inåt, fick bollen i fart, klockrent på klubban från klubbens storstjärna Patrik "Putte" Johansson. Jonas avancerade mellan ett par Örebroförsvarare och lyfte bollen i mål över utrusande målvakten.

Mål i första bollkontakten. Det dröjde tio, femton sekunder. Putte Johansson åkte fram till sextonåringen, klappade honom på gallret och sa: "Inte illa, grabben!".

Om detta och mycket annat berättade jag i boken om Jonas Claesson som kom ut 2003. Jonas berättade, jag frågade och skrev. Det hade varit kul att ses. Jonas Claesson gjorde 773 mål i 411 bandymatcher i allsvenskan, elitserien och slutspelet.

Inom parentes så är det Putte Johansson som tagit över som huvudtränare, nästan 30 år efter den där passningen på Tjustkulle.

Kvällens match är viktig för båda lagen. VSK hoppas behålla formen sedan vinsten mot Edsbyn förra veckan. Ted Bergström är tillbaka och Micke Carlsson ställer upp med alla de bästa.

Ett varningen ord i kväll för Vetlandas nummer 23, Johan Löfstedt. Inte bara för honom. Vetlanda är säkert bättre än vad tabellen låter ana.

Jonas Claesson läser i min bok Om bandy vore livet.