Rätt svar: Archangelsk 1996

Som sig bör var det hedersordföranden Karl-Erik Eckemark som först svarade rätt på gårdagens bildfråga. Laget på bilden är förevigat nånstans i Archangelsk, kanske på flygplatsen, i december 1996, på väg hem efter att ha vunnit med 5-4 över Vodnik i finalen av den numera avsomnade Europacupen.

Jag var där. Det var en magisk upplevelse. Säkert tiotusen pälsklädda ryssar på Stadio Trud såg en utmärkt bandymatch i högt tempo mellan VSK, som spelade cupen i egenskap av svenska mästare (7-3 i finalen mot Saik i mars samma år), och ryska mästarna Vodnik som då hade ett mycket starkt lag.

Per Fosshaug har gjort avgörande 5-4 mot Vodnik 1996. Han gratuleras av Thomas Liw. Foto: Lars Höglund (ur boken Om bandy vore livet).
Per Fosshaug har gjort avgörande 5-4 mot Vodnik 1996. Han gratuleras av Thomas Liw. Foto: Lars Höglund (ur boken Om bandy vore livet).

 

Jag har berättat om matchen i min bok Om bandy vore livet, om hur Per Fosshaug avgjorde i sudden Death genom att slå in hörnretur efter ett skott från liberon med den korta klubban, Anders Hedlund. Jag återkommer senare i den här bloggen om den märkliga historien om hur de finska domarna blev utsatta för ett mutförsök före matchen. Här är lagbilden igen:

Ett lag på väg hem, en gång för många år sedan.
Ett lag på väg hem, en gång för många år sedan.

 

På lagbilden saknas matchhjälten Fosshaug, men vi känner igen en rad ansikten. Övre raden från vänster: Thomas Liw (som numera tränar Edsbyn), läkaren Mikael Sars, Mattias Bissen Larsson, Göran Rosendahl (skymd av den ryska tolken), materialaren Håkan Hedlund (bror till fotbollscentern Morgan), Pierre Roos (tror jag), Jonas "Josse" Johansson, Hans Elis Johansson och materialaren Bosse Wiberg. Nedanför dem från vänster: Andreas Broberg (numera elitdomare), Josen Olsson, Lars Gustafsson, Änsen Carlsson med Sören Boström bakom sig, Micke Carlsson (dagens VSK-tränare) med Ted Andersson i huva bakom, Lillis Jonsson, reservmålvakten Petri Isonen och andretränaren Mikael Gustafsson (som hade varit framgångsrik juniortränare).