Bandyfest i kväll!

Det finns egentligen ingen anledning för någon bandyvän att stanna hemma i kväll. Inte ens På Spåret.

Tillberga räknar med storpublik i ABB Arena, när klubben bjuder på gratis entré till den klassiska derbymatchen mot VSK. Avgående klubbchefen i TB, Zocke Johnsson lovar nästan slagsmål, röda kort och hetsig stämning när han som vanligt vill skapa rubriker.

Jag tror det blir en tät och bra match, utan slagsmål och röda kort. Och jag tror på mycket folk. Aldrig tidigare har det spelats ett bandyderby mellan två Västeråslag med så bra lägen i tabellen. Båda lagen har dessutom en uppåtgående formkurva.

Rinat Shamsutov har hunnit bli 43 år. Här jagas han av Jonas Nilsson i en förra säsongens derbymatcher.

Jag ser fram emot att se hur Rinat Shamsutov spelar, nu när han uppnått den även i bandysammanhang aktningsvärda åldern 43 år. Han har ju en mångskiftande historia bakom sig. Född i den lilla staden Pervouralsk i södra Ural, med en bandykarriär som startade i Dynamo Alma-Ata 1989, i det Kazakstan som då ännu var en sovjetisk republik. När Kazakstan blev självständigt två år senare fick hand dubbelt medborgarskap och kunde spela i Kazakstans landslag i dess första VM-turnering, i USA 1995. När VM spelades i Västerås 1997 var Shamsutov med i det ryska laget.

Dynamo Alma-Ata 1990 med Rinat Shamsutov längst upp till vänster. Bild från bandynet.ru

Han gick laget runt i en rad svenska klubbar under den första ryska invandrarvågen på 1990-talet: Kungälv, Katrineholm, Sandviken, Katrineholm igen och (VSK 2002-2004). Efter det återvände han till rysk bandy och till det vid den tiden pengastinna Vodnik i Archangelsk. Han följde med när ägaren flyttade pengar och spelare till Dynamo Moskva. Där spelade ända till förra säsongen när han "flyttade hem" till Tillberga och Västerås där familjen med två barn har hus utåt Hamre till. Tolvårige sonen spelar i ett av Tillbergas pojklag.

Tillberga kan förstås inte betala de löner som Dynamo en gång försåg sina spelare med. Men dels håller pengarna på att ta slut i rysk bandy, dels kan det finnas en annan social framtid i Sverige för en åldrande bandyspelare.

De som sett Rinat Shamsutov spela i höst betecknar honom dock inte som en "åldrande spelare". Han är vältränad och håller fortfarande hög klass, även om Oskar Robertsson väljer att spela honom som vänsterhalv. Kanske för att ryssens defensiva ambitioner inte riktigt räcker till som mittfältare.

Där finns förresten en annan rysk import som VSK-försvaret får hålla ögonen på ikväll: Ivan Lebedev, 30, från Dynamo Kazan. Lebedev har blivit allt bättre. Han gjorde tre mål i den överraskande bortavinsten mot Hammarby och två senast hemma mot Sirius. Lebedev beskrivs som en ödmjuk spelare som ger allt för laget, både offensivt och defensivt. Låter som en klyscha, vi får se ikväll.

Tillberga har som vanligt ett gäng tidigare grönvita i organisationen. Ledare som Peder Lönn, Oskar Robertsson, Mattias Larsson och Olle Wiberg. Spelare som Jimmy Jansson, Kim Barklund och Jesper Hermansson.

Vilken match det kommer att bli.

Undrar om man kan hitta en sittplats?