En av många matcher

Match mot Broberg från Söderhamn brukar inte locka storpublik. Med viss rätt. Men kvällens tillställning borde ha setts av fler än dom 1 075 som tog sig till ABB Arena i snön. VSK tog viktiga steg tillbaka till mästarformen och vann med 7-3 i en sevärd match med två ansikten.

I första halvlek spelade VSK så där tätt och fartfyllt dom laget kan, med anfall på båda kanterna, och med uppoffrande hemjobb. Broberg, som inte hade förlorat i årets elitserie, kunde inte alls matcha de grönvita. Det stod 4-1 i paus.

När Simon Folkesson ökade till 5-1 kunde matchen ha varit över, men Broberg kom tillbaka med hjälp av två tvivelaktiga utvisningar på Bruun och Joneby. 5-2 på straff, 5-3 på hörna. "Sedan studsade bollen vår väg", som Magnus Joneby sa i en intervju på VSK:s hemsida efteråt. Simon Jansson slog ett snabbt frislag, innan bollen låg stilla, ut till Magnus Joneby som ökade till 6-3 och när sedan Joneby ofrivilligt styrde in 7-3 med baken i offsideläge (på en volley från Simon Jansson) var matchen avgjord. Det hjälpte inte hur mycket Broberg protesterade.

"I dag var det bättre tryck", betygsatte Liliis Jonsson, numera är ledare bakom kulisserna, medan spelarna tackade varande nere vid sidan av planen. Skadade Ted Bergström visade upp sonen Theo för lillbrorsan Max som stod i Brobergs mål och bandydomaren Peter Öhrlund hejade på sonen Jesper innan han gick ut till bilen för att köra hem till Örebro. "Dom måste ha bättre passningsspel", sa han om sonens lag från Söderhamn. Peter, som slutade döma för två år sedan, har en son, Robin, som spelar i Vänersborg också. Ingen spelar hockey.

Ni vet förstås varför jag berättar om dessa Öhrlundare: Peters pappa var en av de största någonsin i Västeråshockeyn, Uno "Garvis" Öhrlund, mannen med den suveräna backhanden, den gänglige forwarden som tog VM-guld med Tre Kronor i Colorado Springs 1962 och som spelade i den klassiska kedjan med Sven Tumba och Eilert "Garvis" Määtä.

Tumba och Määtä är borta. Men Garvis håller ångan uppe i Västerås. Han blir åttio i vår.  "Han cyklar, men sitter mycket hemma och häckar", sa Peter och hann med att prata litet om Per Fosshaug också innan han satte sig i bilen.

Han dömde ju Pelle ibland. Men det får vi ta nån annan gång.

Brobergmålvakten Max Bergström hejar på skadade brorsan Teds lille son Theo efter matchen.
Brobergmålvakten Max Bergström hejar på skadade brorsan Teds lille son Theo efter matchen.

 

Uno "Garvis" Öhrlund, flankerad av Sven Tumba och Eilert "Garvis" Määttä.
Uno "Garvis" Öhrlund, flankerad av Sven Tumba och Eilert "Garvis" Määttä.